maanantai 2. toukokuuta 2011

1930-luvun funktionalismi - lipasto vaurauden vähimmäissymboli.

 Meillä oli lukiossa mahtava englannin opettaja opetusmetodeineen. Viimeinen vuosi oli joka toinen tunti kuullun ymmärtäminen ja joka toinen tunti luetun ymmärtäminen. Lisäksi piti tehdä pieni työ englanniksi jostain aiheesta. Minun työssäni käsittelin  Alvar Aaltoa, ja hänen huonekaluja sekä muotoilua! Kylläpä taisi sisustus-asiat kiinnostaa jo tuolloin.:) On muuten mielenkiintoista tuo kodin kalusteiden historia. Mitä huonekaluja olohuoneeseemme minäkin aikakautena saapui. Eri lähteiden perusteella on lähdetty " niukasta ja kiinteästä ja edetty erilaisuuden yltäkylläisyyteen". Keskiajalta ( Suomessa keskiaika 1155-1520-1527) 1600 -l alkuun kiinteät, seiniin kiinnitettäviä penkkejä ja sänkyjä. Irrallisiapöytiä ja säilytysarkkuja. Sain tietää että juuri  Juhana -herttua ja Puolalainen vaimo Katarina Jagellonica toivat  Euroopasta 1500-l lopulla Suomeen huonekalumuotivirtauksia (mm.peilejä ja peilipöytiä). Tyylivaikuitteita tuotiin sotaretkiltä. Eurooppalaiset virtaukset  tulivat ensin porvari-ja pappis-koteihin ja sen jälkeen muulle kansalle. Muotisuuntaukset etenivät seuraavanlaisesti :Renesanssityyliset huonekalut ----barokki---rokokoo---kustavilainen uusklassismi (esim.sivusta vedettävä sohva)----1800-l  myöhäisempire toi teollisesti valmistetut kalustot.

1700-1800 -l talonpoikaiskalusteet, 1800-l Biedermeier asettui porvariskoteihin. Tämä Biedermeier oli muuten mielenkiintoinen uusi käsite ja tuttavuus luettavaksi.

1930 mm.Olohuoneen kirjahylly viesti sivistyneestä keskiluokkaisuudesta.
2000-luvulla kierrätys, kirpputorit, ekologisuus ja kunnostus.
Antique Swedish Biedermeier sofa

Kuvassa talonpoikaissohva/Kainulaisen puutyöTummaa antiikkisohvaa en kuitenkaan maalaisi valkoiseksi - niinkuin joskus jotkut miettivät, kannattaisiko.  Eikä  rajut värin muutokset mielestäni kunnioita vanhaa.
Mielenkiintoinen linkki :
*http://www.madeleinelee.co.uk/links.html
*www.antico.fi (Bel Antico) voi erityylilajeja tarkastella ja ihastella


 Lähteet: SwedishInteriorDesign.co.uk, Suomela.fi, Minna Sarantola-Weiss :yhteiset olohuoneet, Leena Nokela :Vanhojen tavaroiden aarrekirja ja Rakkaat vanhat tavarat

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti