torstai 13. helmikuuta 2014

Torstaina 13. helmikuuta 2014


Päivän aforismi:
Opetelkaa hymyilemään silloin kun teillä on suurin suru. Käykää onneen niinkuin kukka aurinkoon päin silloinkin kun ei aurinkoa ole. Pilvisimmälläkin säällä, yölläkin.
-Juhani Aho-

Today's aphorism:
Learn to smile when you have the greatest grief. Visit to happiness as flower facing the sun, even when there is no sun. In cloudy weather, at night.
-Juhani Aho-Kukat...niiden parissa ajan saa lentämään ja ajatukset kaikkoamaan arkisista asioista. Toisaalta esimerkiksi kukkien istuttaminen on aika etten sanoisi hikistä hommaa mutta lopputulos on tärkein.
Samalla yleiskuva kukista selkiytyy ja jokainen kukka saa taas sille juuri silloinkuuluvan tai kokoisen paikan tai ruukun. Esimerkiksi tämä pieni rahapuu oli tarkoitus laittaa kasvamaan tämän ison katveeseen mutta pienen juuripaukku olikin aika reilu joten eipäs se onnistunutkaan. Tällä kertaa pieni rahapuu sai pienemmän ruukun kun sillä alunperin oli. Istutusruukun pohjalle laitoin ruukkusoraa mutta kävinpä hakemassa kynttilätarjottimelta kourallisen ihka oikeita kiviä. Sorry kynttiläsomistus!

Kukkien juurten kasvattamisen tukeminen se vasta hommaa on. Esimerkiksi eräästä Anopinkielestä lähti helposti pieniä pistokkaita, ne irtosi kuin itsestään kukan kyljestä. Neljä pistokasta oli puolisen vuotta omassa ruukussa - eilen ne pääsivät takaisin yhden ison rinnalle.

Miten nähdä imeekö kukka vettä esimerkiksi lautaselta? Siis jos ei jaksa odottaa että vesi on häipynyt.
Sen toteamiseen kyllä harjaantuu. Itse laitan vettä esim. korkeareunaiselle terästarjottimelle jota yleensä pidän ruukkujen alla helpottamaan kastelua isojen ruukkujen kohdalla.


Orchidea-ruukku. Oletko muuten koskaan nähnyt tummansävyistä orchideaa, sellaista jonka voisi väriltään melkein tummanruskeaksi luokitella ? Minä olen. Mutten osannut ottaa itselleni sellaista...
Yleensä jotain multahippua saattaa irrota ruukun reiästä sen verran että tarkkaan katsomalla voi nähdä hienonhienoa vesivirtaa kohti ruukunpohjaa. Pienenpienet "roskat" kuin sujahtaa ruukun alle. Minulle se kertoo että kukka tosiaan kykenee imemään vettä. Joskus on epäselvää onko kukka yleensäkin elossa (esim.talven jäljiltä) jos pintaan ei ole jäänyt kuin pikkuiset oksaset törröttämään. Tätä keinoa voi kokeilla. Päätin odottaa kesään muutaman kukan kohdalla ennenkuin heitän ne "pellolle". Ihan kaiken varalta.


Kukan vedenottokykyyn ikävä kyllä salaojista huolimatta vaikuttaa ruukun pohjassa olevan reiän koko (usein harmillisen pieni) ja joskus tuntuu että ruukkuja ja alulautasia on tehty toisiinsa nähden melko tiiviiksi eli ei vaan pääse imemään vettä, mitään tilaa ei ruukun alle jää.

Tiedätkö, minä olen kehitellyt siihen niksin jotta näen onko näin: katkaise yhdestä tulitikusta pätkä ja laita ruukun vain toiseen reunaan. Mikäli tarjottimelle laittaa vettä, tietysti ihan vähän vain - vesi kyllä katoaa...Joskus ruukkusora on saattanut jopa tukkia reiän sisältäpäin (siis käytännössä ihan mahdollista). Eli tällaisia tapoja on tappaa kukka kuivuuteen.
Joskus on vain parempi ostaa uusi kukka.
Mutta vain joskus...
Hyvää loppuviikkoa!
Terv. W.D.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti