perjantai 18. maaliskuuta 2011

Voi kunpa ihmiset kuuntelisivat omia tarpeitaan!!!

Englanninkielinen alkuteos: Nonviolent Communication...A Language of  Compassion
Luvassa pitkä postaus...koittakaa kestää...ja nauttia!!
Olen käynyt  työni puolesta  NVC (nonviolent communication, myötäelämisentaito )koulutuksessa, perus ja jatko-kurssilla. Koulutuksessa puhuttiin  mm. tarpeidenkuulemisen tärkeydestä. Käsite tarve, oli  minulle tuttu aikaisemmasta ammattiin kouluttautumisesta. Lähdin hakemaan lisäkoulutusta ehkä niihin vaativimpiin tilanteisiin joita jokapäiväisessä työssä saattaa tulla vastaan joku päivä, kenties.
Mikään koulutus itsessään ei tee kenestäkään parempaa ihmistä, asiat täytyy sisäistää koulutuksen aikana ja jälkeen koulutuksen. Vuorovaikutustilanteet on paras tapa testata näitä juttuja.  Kurssin piti Hanna Savanna Helsingistä. Koulutusta annetaan myös  työyhteisöille. Vuorovaikutukseen liittyvä aihe on mielestäni aina mielenkiintoinen. Ihmisten välinen kanssakäyminen on mielenkiintoista. Vuorovaikutustilanne on niin moninainen, johon jokainen tuo valtavan määrän osan itseään (joko tiedosten tai tiedostamatta) mukanaan.  Tapaan töissä päivittäin paljon työtovereita, mutta ennenkaikkea asiakkaita. Päivässä saattaa olla useita satoja vuorovaikutustilanteita: suoria tai epäsuoria (esim. puhelimen kautta tapahtuvia keskusteluja). Voi kun ymmärrettäisiin ihminen tarpeita omaavana olentona ja osana hänen omaa elinympäristöä. Ja kun ymmärtäisimme itseämme! Miksi toimimme niinkuin toimimme.

Voimme esimerkiksi kääntää tunteiden ja tarpeiden kielelle monet tuomitsevat ja vähättelevät äänet sisältämme - sieltähän tosiasiassa kovimmat arvostelut kuuluvat.  NVC voi myös auttaa meitä vapautumaan omatekoisista mielen vankiloista.  Suljemmeko elämästämme pois mahdollisuuksia käyttämällä "unelmia tappavaa kieltä", joka hämärtää vaihtoehtojamme. NVC auttaa myös luomaan rauhallisen mielentilan rohkaisemalla meitä keskittymään siihen, mitä todella haluamme, sen sijaan että ajattelemme, mikä meissä tai muissa on vikana. Tiedostamalla kaiken tämän, eläisimme tyytyväisempinä. Myötäelämisen vaikutussäde työnlisäksi  kattaa laajasti.  Koko elinympäristössämme elää paljon  ihmisiä joiden kanssa olemme tekemisissä vaihtelevan  ajan päivässä, viikossa, vuodessa. Lähimmäisiä  mm.perhe, ystävät, sukulaiset. Elämässämme  vaikuttaa myös joukko ihmisiä jotka kuuluvat johonkin elämääsi tiettyyn aikaan, vaikka tietyn ajan. Olemme esim.kaupassa asioidessamme vuorovaikutustilanteessa.
-Kuinka moni ilmaisee mitkä ovat omat tarpeemme milläkin hetkellä, se on kuitenkin todennäköisempi tapa saada ne tyydytetyiksi.
-Toisiin kohdistuvat arvostelut nähdään omien toteutumattomien  tarpeiden vieraantuineiksi   ilmaisemistavaksi. Ajatella!!!

(MINUN YLEISTÄ POHDINTAA)
Muistan joskus ajatelleeni saadessani  huonoa palvelua  asiakaspalvelussa - että kyllä NVC tekis hyvää tällekin. Tuntuu joskus ihmeelliseltä, että miten välinpitämättömästi  palveluammatissa joku voi käyttäytyä. Itselle kun on tullut selväksi  että asiakkaille ollaan asiallisia ja mielellään ihan omana itsenään:) Hoitoalalla ei juuri muulla tavalla voi ihmisten kanssa olla vuorovaikutuksessa.  En itse voisi ikinä olla asiakkaalle ilkeä - en ärsyttävissäkään tilanteissa,  kammottava ajatus! Entäs sitten käsite "tuulella käyvä ihminen"? Millainen ihminen sellainen on?  Se ei ole sama käsitys (naispuolisesta) että "no se on siinä vaiheessa hormonikiertoa". tms.
Käsite on kaikille kuitenkin tuttu. Eli olemme tottuneet ko. käsitteeseen aika lailla...mitä se tarkoittaa? Että jollakin olisi "lupa" jonain päivinä olla "huonostikäyttäytyvä", "ailahteleva"? Epätasapainoinen? :)   :)
Itse  olen ympäri vuoden sama ihminen! Ei riipu päivästä. Huojentavaa työtovereille, eikö.
NVC varmaan kehoittaisi tutkiskelemaan ja lähestymään kyseenomaista tyyppiä tarkemmin ihan rohkeasti, ei peläten.  Syy käytökseen selviäisi varmaan.....Voisiko käsitteeksi "tuulella käyvä ihminen" tilalle keksiä jokin osuvampi-, positiivisemmalla sävyllä oleva- ja  ymmärtäväisempi käsite.

Sitten muutama ajatus teille. Tämän luin eräs päivä Hyvä Terveys -lehdestä.
"Kukoistat, kun pyrit elämään itsesi näköistä elämää."

Hyvää päivänjatkoa! Tv.WD
Oletko muuten katsonut leffan: eat pray love - omaa tietä etsimässä. Pääosassa Julia Roberts. Katsoin se ja tykkäsin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti